Standard

"Zie daar mijn droom, mijne verwachting.” Toekomstperspectieven van jongens en meisjes in opsluiting (1927-1957). / Nys, Laura.

In: Historica, No. 1, 01.02.2020, p. 10-15.

Research output: Contribution to journalArticle

Harvard

APA

Vancouver

Author

BibTeX

@article{b0d9e8f787f74bfda6db1ba345bdbace,
title = "{"}Zie daar mijn droom, mijne verwachting.” Toekomstperspectieven van jongens en meisjes in opsluiting (1927-1957)",
abstract = "In de eerste helft van de twintigste eeuw kwamen talloze kansarme jongeren met probleemgedrag terecht in een heropvoedingsinstelling. Als onderdeel van hun ‘morele heropvoeding’ besteedden de jongeren een groot deel van hun tijd aan werken. De jongens werden voorbereid op een beroepsloopbaan met laaggeschoolde handenarbeid, de meisjes werden klaargestoomd voor het huishouden. In dit artikel onderzoek ik de toekomstperspectieven van jongens en meisjes uit kansarme milieus, hoe deze perspectieven werden vertaald in de heropvoedingspraktijken en in het bijzonder hoe de jongeren zelf zich uitlieten over hun opsluitingstijd en hun toekomstvisies. Uit de egodocumenten van de jongeren blijkt dat de beleving van de opsluitingstijd en de toekomstvisies verbonden waren. Ik gebruik de Belgische heropvoedingsinstellingen van Mol en Brugge als casestudy.",
keywords = "jeugddelinquentie, egodocumenten, gender",
author = "Laura Nys",
year = "2020",
month = "2",
day = "1",
language = "Dutch",
pages = "10--15",
journal = "Historica",
issn = "1382-3914",
publisher = "Amsterdam 2016",
number = "1",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - "Zie daar mijn droom, mijne verwachting.” Toekomstperspectieven van jongens en meisjes in opsluiting (1927-1957)

AU - Nys, Laura

PY - 2020/2/1

Y1 - 2020/2/1

N2 - In de eerste helft van de twintigste eeuw kwamen talloze kansarme jongeren met probleemgedrag terecht in een heropvoedingsinstelling. Als onderdeel van hun ‘morele heropvoeding’ besteedden de jongeren een groot deel van hun tijd aan werken. De jongens werden voorbereid op een beroepsloopbaan met laaggeschoolde handenarbeid, de meisjes werden klaargestoomd voor het huishouden. In dit artikel onderzoek ik de toekomstperspectieven van jongens en meisjes uit kansarme milieus, hoe deze perspectieven werden vertaald in de heropvoedingspraktijken en in het bijzonder hoe de jongeren zelf zich uitlieten over hun opsluitingstijd en hun toekomstvisies. Uit de egodocumenten van de jongeren blijkt dat de beleving van de opsluitingstijd en de toekomstvisies verbonden waren. Ik gebruik de Belgische heropvoedingsinstellingen van Mol en Brugge als casestudy.

AB - In de eerste helft van de twintigste eeuw kwamen talloze kansarme jongeren met probleemgedrag terecht in een heropvoedingsinstelling. Als onderdeel van hun ‘morele heropvoeding’ besteedden de jongeren een groot deel van hun tijd aan werken. De jongens werden voorbereid op een beroepsloopbaan met laaggeschoolde handenarbeid, de meisjes werden klaargestoomd voor het huishouden. In dit artikel onderzoek ik de toekomstperspectieven van jongens en meisjes uit kansarme milieus, hoe deze perspectieven werden vertaald in de heropvoedingspraktijken en in het bijzonder hoe de jongeren zelf zich uitlieten over hun opsluitingstijd en hun toekomstvisies. Uit de egodocumenten van de jongeren blijkt dat de beleving van de opsluitingstijd en de toekomstvisies verbonden waren. Ik gebruik de Belgische heropvoedingsinstellingen van Mol en Brugge als casestudy.

KW - jeugddelinquentie

KW - egodocumenten

KW - gender

M3 - Article

SP - 10

EP - 15

JO - Historica

JF - Historica

SN - 1382-3914

IS - 1

ER -

ID: 49668637